foradia subscriutegrat

O “perdent l’oremus”

Pixant fora de lloc, columna per Àlex Agulló

O “perdent l’oremus”. Pensa-t’ho bé abans de continuar llegint que la destarifamenta del present escrit és pitjor que el rastre de contraindicacions d’un prospecte de qualsevol medicina.

La tecnologia, durant els mil.lenis que funcionava sense cap adjectiu, estava al servei de les persones. A hores d’ara, amb el sonor adjectiu que li hem afegit: Tecnologia PUNTA, ha transformat la seua funció socialitzadora per assumir un estatus de quasi divinitat. De segur que si retornara a la seua vocació inicial de servir a les persones, d’estar a l’abast de tota la humanitat, parlaria/escriuria unes altres paraules. Però, si bé ho pensem, la TP (tecnologia pu(n)ta) està al servei de la humanitat o és la humanitat (persones i medi) qui  estem subjugats per ella?

Tinc un ordinador, un mòbil… projectat i dissenyat per poder fer montonades de coses que, ignore i ignoraré d’ací a no res, quan la TP em continue insultant, abocant-me descaradament a la cara que porte un aparell obsolet. Que haig de canviar-me’l si no vull sentir-me més prop d’aquelles persones que habitaven a dalt de La Serreta que d’aquelles professionals que emplenaran la “Mançana tecnològica de Rodes”.

I parlant del projecte de Rodes, francament no em sembla ni molt bo, ni molt roín, ni tampoc molt regular, més aïna tot el contrari. Més imprescindible, que desitjable.

Si ho valore com persona que estima Alcoi, possiblement aquesta opció tecnològica, que pretèn reviscolar l’economia sense ocupar grans extensions, entra dins d’allò possible. Especular en retornar a altres opcions, quan Alcoi disposava amb facilitat d’energia per moure màquines amb una tecnologia simple, no és massa factible. L’aigua i el desnivell eren el petroli d’aleshores. Això sí amb una matització diferencial, la nostra energia era de fonts renovables.

I ja posades, ara que sembla irreversible la consolidació del projecte de Rodes, una persona ignorant, que no ha anat molt més enllà del “radiocasset”; que li podria demanar a eixe projecte?

 • Un programa que em fera l’ensalada amb oli d’oliva ecològic de les nostres comarques. 
 • Una APP o el que siga, que facilitara la creació i potenciació de marques pròpies i de qualitat com per exemple: Pomes ecològiques de la Sarga

També un altre programa que posara en valor i aprofundira en el camí que, amb constància han aconseguit/continuen aconseguint, un grup reduït de persones  a les quals els devem nimietats com:

 • Que l’aquífer del Molinar no córrega més riscos innecessaris de contaminació per culpa de cap polígon industrial a sobre.
 • Que el Barranc de la batalla seguisca corservant un entorn natural agradable
 • Que el llit, urbà, del riu no haja acabat convertit en un cementeri (un espai mort i rebossat de cement)
 • Que la Font Roja continue a disposició del poble
 • Etc. Etc.

En definitiva que la tecnologia s’implique per millorar les condicions de vida de la gent. De tota la gent. Com sempre.

El problema, un petit entrebanc, em porta a pensar que per a competir amb els milers/milions?  de “Mançanes de Rodes” escampades per tot el planeta;  totes amb pretensions d’aconseguir èxit (beneficis econòmics) amb les seues propostes,  pot portar a apostar per opcions amb garantia com per exemple patentar un programa per anar renovant-nos peces (el cor, la columna vertebral, el cervell…) seria el gran trionf de la TP: aconseguir la immortalitat de les persones. 

La immortalitat de les persones o de la tecnologia?

Font: Àlex Agulló./


Una resposta de O “perdent l’oremus”

 1. Arbre Agulló i Guerra ha dit:

  Una agricultura possible i sostenible, energia renovable de molinets, plaques solars, aigua aprofitar-ho tot la de la pluja, fer grans cisternes i familiars a les cases que es pot, reciclar l’aigua per utilitzar-la als lavabos. Aquestes 3 potes formen el futur.
  La tecnologia tan màgica, a vegades deriva de la realitat del planeta.
  Gràcies germà per tenir tanta claretat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *